Аж ахуйн нэгжид:
• Биеийн халуун үзэх
• Ам, нүүрний хаалт зүүх
• Малгай, хормогч, бээлий өмсөх
• Хүн хооронд 1.5-2 метрийн зай барих
• Спиртэн суурьтай гар халдваргүйжүүлэгч байршуулах
• Агааржуулагч ажиллуулах, агаар сэлгэлт тогтмол хийх
• Махны мод, тавцан, хутга, хөрөө, махны машин зэргийг хэрэглэх бүртээ зориулалтын шингэнээр угааж цэвэрлэх
• Бохирдсон хормогч, ханцуйвчийг зориулалтын шингэнээр тогтмол угааж цэвэрлэх
• Сандал, хөргөгч, хаалганы бариул, хана, шал зэрэг хатуу гадаргууг 1л усанд 25мл белизна хийсэн уусмалаар өдөрт 2-оос доошгүй удаа халдваргүйжүүлэх
• Сард 1 удаа мэргэжлийн байгууллагаар халдваргүйжүүлэлт хийлгэх
• Халдвар судлагч, хүнсний технологич, эрүүл ахуйчийн бүрэлдэхүүнтэй багийг урьдчилан томилон, халдвар эсэргүүцэх төлөвлөгөөтэй байх
• Халдвар хамгааллын хяналт тавих хүн ажиллуулах
• Хог хаягдлыг ил задгай хаяхгүй байх
• Коронавируст халдвараас урьдчилан сэргийлэх зөвлөмжийг ил тод байршуулах
• Халуурах, ханиах, цээжээр өвдөх зэрэг шинж тэмдэг илэрвэл 119, 1800-0119 дугаарт хандах
Мах бэлтгэгч, худалдагч нарт:
• Ам, нүүрний хаалт зүүх
• Малгай, хормогч, бээлий өмсөх
• Хүн хооронд 1.5-2 метрийн зай барих
• Гараа сайтар савандаж угаах
• Нойтон сальфетка, спиртэн суурьтай гар халдваргүйжүүлэгчтэй байх
• Махны мод, хутга, ирлэгч зэргийг бусадтай сольж хэрэглэхгүй байх
• Бэлэн мөнгөөр аль болох тооцоо хийхгүй байх
• Бохир гараар ам, хамар, нүүрэндээ хүрэхгүй байх
• Ажлын хувцсаа тогтмол угааж, цэвэрлэх, хоорондоо солихгүй байх
• Ус, ундаа ам дамжуулан хэрэглэхгүй байх
Үйлчлүүлэгчдэд :
• Амны хаалт зүүх
• Маханд гар хүрэхгүй байх
• Бэлэн мөнгөөр аль болох тооцоо хийхгүй байх
• Тахиа, загасны махыг угааж хэрэглэх
• Далайн гаралтай бүтээгдэхүүн аль болох хэрэглэхгүй байх
• Сав,баглаа, боодлыг чийгтэй алчуур, нойтон сальфетикаар арчих
• Түүхий болон боловсруулсан бүтээгдэхүүнийг тус тусад нь байлгах
Эх сурвалж: Эрүүл мэндийн яам